Zborovski koncert v Kamniku

Komorni zbor Mysterium in Učiteljski pevski zbor sta v kamniškem Domu kulture izvedla simpatičen koncert ob obletnicah obeh zasedb.

KPZ Mysterium in UPZ Emil Adamič

KPZ Mysterium in UPZ Emil Adamič

Če gre pri UPZ za zbor z dolgo, 90-letno tradicijo, pa Mysterium predstavlja mlad zbor, saj letos praznuje 10-letnico. Oba zbora združuje zborovodkinja Urška Štampe in dejstvo, da so pevke in pevci izkušeni zboristi.

Simpatičen koncert je postregel z veliko dinamičnosti v menjavi zborov na odru, zanimivem, povsem slovenskem izboru skladb in z zelo izvirnim povezovalcem Milanom Mandeljcem. Zborovodkinja Urška Štampe, ki je po končani ljubljanski Akademiji za glasbo podiplomski študij zborovskega dirigiranja uspešno zaključila v ZDA, je oba zbora vodila suvereno.

Slišalo se je, da je program dobro naštudiran in ”uležan”, zato je bilo čutiti, da pevke in pevci v izvedbi uživajo. KZ Mysterium se je spoprijel tudi z nekoliko zahtevnejšimi kompozicijami, medtem ko je UPZ presenetil z zelo zanimivo skladbo Emila Adamiča, v kateri sta sodelovali tudi pianistka in klarinetistka.

Zaključek koncerta je zaznamovala skupna izvedba obeh zborov in dva slovenska umetnika: pesnik Tone Kuntner, katerega besedilo je skladatelj Pavle Merku uglasbil v skladbah Srčna ura in Pojdem. Kuntner je bil tudi na koncertu in se v nagovoru zahvalil izvajalcem za prepričjivo izvedbo. Lep pevski večer je minil tudi v praznovanju svetovnega zborovskega dne. Škoda le, ker se v dvorani ni nabralo nekoliko več poslušalcev.

KPZ Mysterium

KPZ Mysterium

 

UPZ Emil Adamič

UPZ Emil Adamič

 

Pesnik Tone Kuntner, KPZ Mysterium in UPZ Emil Adamič

Pesnik Tone Kuntner, KPZ Mysterium in UPZ Emil Adamič

Foto: Janez Fabijan in Neža Koželj

Članek je bil objavljne na: http://www.modre-novice.si/novice/zborovski-koncert-v-kamniku/ (Matej Primožič)