Program ob 15-letnici

Program ob 15-letnici je razdeljen v več sklopov.

Kot uvod je tu improvizacija dirigenta, pianista Lovra Freliha na besedilo O Magnum Mysterium. To božično besedilo je pravzaprav rdeča nit celotnega programa.

Lovro Frelih: Improvizacija O Magnum Mysterium


Potem pa se predstavi sklop treh skladb Alfreda Schnittkeja: Drei geistlische Gesänge:

  • Bogoroditse devo, v slovenske prevodu Zdrava Marija, latinsko Ave Maria, je znana molitev, s katero verniki slavijo Devico Marijo in jo prosijo za pomoč ter posredovanje pri Bogu. Zdrava Marija je tudi osnovni element daljše molitve rožnega venca, pa tudi mnogih drugih molitev.

(Božja mati Devica, raduj se.

Milosti polna Marija, Gospod je s teboj.

Blagoslovljena si ti med ženami

in blagoslovljen je sad tvojega telesa Jezus,

saj si rodila Odrešenika naših duš.)

  • Gospodi je druga skladba v sklopu, v slovenskem prevodu Gospod, usmili se, latinsko Kyrie eleison. Je ena od pomembnih molitev pri katoliški maši. Gospod, usmili se nas grešnikov.
  • Otče naš, slovensko Oče naš, Gospodova molitev je najpomembnejša krščanska molitev. Očenaš je Jezusovo izrecno navodilo učencem, kako naj molijo, zato je ta molitev razširjena v vseh krščanskih Cerkvah. Ker je avtor molitve Jezus Kristus osebno in je to tudi edina molitev, ki jo je priporočil. Imenujemo jo tudi Gospodova molitev.

(Oče naš, ki si v nebesih,

posvečeno bodi tvoje ime,

pridi k nam tvoje kraljestvo,

zgodi se tvoja volja

kakor v nebesih tako na zemlji.

Daj nam danes naš vsakdanji kruh

in odpusti nam naše dolge,

kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom,

in ne vpelji nas v skušnjavo,

temveč reši nas hudega.)

Amen.


O Magnum Mysterium, skladatelja Ēriksa Ešenvaldsa je prav posebna poslastica zborovske izkušnje, kajti izvajana je s podporo harmonije zvokov, ki jih pevci izvabijo iz kozarcev, napolnjenih z vodo. Voda v kozarcih je natančno odmerjena, da posamezni kozarec odda pravilen čisto določen ton.


Tilen Slakan: Življenje (Urška Ušeničnik)

Sven P. Rauter: Ljubezen (Simon Jenko)

Ernest Miklič: Na glavo (Nika Markun)

 

Poseben del programa predstavljajo tri novitete, napisane prav za slavnostno 15-letnico. Na besedilo treh kranjskih pesnikov – pesniškega velikana Simona Jenka ter dveh mlajših pesnic Nike Markun in Urške Ušeničnik – so bile uglasbljene s strani mladih slovenskih skladateljev: Tilna Slakana, Svena P. Rauterja in Ernesta Mikliča. Besedila so optimistična, tudi malce dramatična in polna upanja. Vrstni red novitet je premišljen, skladbe se stopnjujejo od najbolj čuteče pripovedne skladbe Življenje, preko od nekdaj čustvene izpovedi ljubezni v skladbi Ljubezen, do energične skladbe Na glavo, ki pripoveduje o menjavanju razpoloženja in stremenju za tem, da se stvari postavijo v ravnovesje.


Sledita dve črnsko duhovni skladbi:

John R. Sweney: Sunshine in my soul (E. E. Hewitt)

John Rutter: When the Saints go marching in

 

Prva skladba govori o tem, da danes v moji duši sije sonce, tako toplo in svetlo, ki kasneje zasije na zemeljskem nebu. Čista nebeška svetloba. Oh, sonce je, čudovito sonce. In mirni srečni trenutki se vrstijo. Ko z ljubeznijo gledam v obraz svojega brata, je v moji duši sonce. Danes je v moji duši glasba, pesem, ki jo moram zapeti. Pesem miru je v mojem srcu. Danes je v moji duši pomlad in nebo nad menoj je modro. Vem, da zori boljši dan, čudovito obdobje miru in ljubezni.

Druga skladba When the Saints go marching in, v slovenskem prevodu Ko svetniki gredo v nebo, je nastala kot krščanska himna, a jo pogosto igrajo jazzovske skupine. To pesem je 13. maja 1938 slavno posnel Louis Armstrong s svojim orkestrom. Skladba govori o svetnikih, ki gredo na pohod, in o tem, kako si želimo biti zraven. Zraven, ko pride do razodetja, ko se razkrije novi svet, ko se zberejo okrog prestola, ko Gospoda okronajo za kralja kraljev, pa tudi, ko sonce ne bo več sijalo in se bo luna spremenila v kri. Sestre in bratje, medtem ko svetniki korakajo v slavi, poslušajmo glasbo, ki se vrti okoli nas, in poslušajmo tiste angelske trobente.


In spet je tu pentlja naše rdeče niti.

Kevin A. Memley: O Magnum Mysterium

Predamo se misterioznosti besedila O Magnum Mysterium, tokrat s podpisanim skladateljem Kevinom A. Memleyjem. Besedilo je pravzaprav božično, saj govori o skrivnostnem Jezusovem rojstvu. O, velika skrivnost in čudovito sveto obhajilo. Da bi živali videle novorojenega Gospoda. Blažena Devica, katere maternica je bila vredna nositi Gospoda Jezusa Kristusa. Aleluja.


 

Koncert se, tako kot se je začel, konča malce misteriozno. Tak je tudi namen izvajalcev.