Misli pevcev

Skrivnost je v družini …

Petje v Mysteriumu zame pomeni neko sprostitev. Zbor ima posebno energijo, ki človeka prevzame in ga žene naprej. Vsakič, ko pridem na vaje, lahko odmislim vse skrbi, se lahko sprostim in preprosto uživam v glasbi. Pa čeprav so vaje po 2 uri na teden, se mi zdi, da včasih kar zletijo mimo in vedno znova komaj čakam, da pride naslednja vaja. Kakor petje, je tudi družba več kot odlična in mislim, da bi lahko rekel, da je celoten zbor kot ena velika družina – nas povezuje vse skupaj, tudi v teh časih, ko se ne moremo videvati.

Marko Merkun, bas


Vsi za enega, eden za vse!

Velik del mojega bita je povezan z glasbo. Zadnja desetletja predvsem sooblikujem zborovsko petje v različnih zasedbah. V KPZ Mysterium me je pritegnila želja po izstopu iz dokaj ustaljenega, sicer glasbeno zelo ustvarjalnega okolja, v nek nov izziv, v pridobivanje novih izkušenj. Ena izmed pevskih delavnic je bila kot vstopni vizum in potrditev samemu sebi, da se je za finalni občutek zmagoslavja vredno še bolj potruditi kot običajno. Pri prenekaterih ovirah na poti do vmesnih ciljev mi pomaga optimistični in sproščeni pristop dirigenta, v katerem čutim njegovo globalno spoštovanje do glasbe in raznolikih ritmov mladosti.

Zbor diha in gre v prijetnem timskem duhu naprej, kljub dokaj pogosti menjavi članov, kar je dokaz, da so izzivi spoštovanja vredni. Veliko mi pomenijo sopevci in pevke izjemnih talentov, na katere se lahko zanesem v lastni pomanjkljivosti, tako na nastopih, kot tudi na vajah. Druženja so tradicionalno prijetna, sproščena in dovolj mladostno obarvana, kar je balzam za moja zrela leta. Iz korona časa je zbor potegnil čudovito izkušnjo učenja na daljavo. To me dodatno navdušuje, ker se s tem bogatimo tudi na medijsko tehničnem področju, ki očitno postaja naš vsak dan. Obletnica zbora je priložnost za razmislek in postavljanje novih ciljev, v katere verjamemo vsi, ker skupaj zmoremo vse. Mysterium zbor za TO GO.

Alojz Vidmar, tenor


Tišina, nato pa čarovnija

Če je kdaj priložnost, je priložnost zdaj. Sedeti na klopci na obrobju gozda, ob ravnokar prehojeni poti in razmišljanju, kako bo leto potekalo do konca. Med potjo mi misli uidejo do mojih prvih začetkov v zboru, kamor me je z navdušenjem zvabila moja prijateljica Jerneja. Okrog mene sami novi obrazi, prva spoznavanja, nove note, novi izzivi. Teh četrtkovih srečanj sem se vsak teden bolj veselila in se zavedala, da mi glasba in petje pomenita ogromno.

Kljub temu, da v notnem črtovju poznam le violinski in basovski ključ in nimam pojma, kakšne celinke in polovinke se mi posmehujejo, glasbo čutim. Čutim, kako basi pobožajo na nek prefinjen način in kako tenorji odpojejo tisto lepo terco, ter slišim, kako se alti in soprani razdelimo v troglasje, kjer dobim kurjo polt. In glasbo čutim tudi sedaj, ko tu na klopci ni nič drugega kot ptičje petje. Šumenje listov. Pokanje vej. In tišine, ki je tako pomembna kot tista, preden Lovro da znak, da se zgodi čarovnija.

Kaja Valjavec, sopran


Moj glasbeni svet

Petje v zboru, še posebno v Mysteriumu, je eno samo veselje! Tu imaš res priložnost izraziti talent, ki ni dan vsakomur – to je dar petja, obenem pa ga nenehno piliti in razvijati. S prepevanjem se ti enostavno odpre čisto nov svet, poln zadovoljstva, pristnega izkustva raznolikosti melodij, nenazadnje pa tudi odkrivanja samega sebe.

V zboru mi je všeč, ker so vsi pevci zavzeti in se trudijo za čim lepšo ubranost petja. Poseben čar so seveda nastopi. Hvaležna sem, da sem del Mysteriuma!

Vida Hočevar, alt


Jaz kot altistka v Mysteriumu!

Kot altistka ali kot članica Mysteriuma? V čem je razlika? Zame je ni, sploh. To obstaja? S strokovnega pevskega vidika obstaja, absolutno pa ne z vidika počutja, sprejetosti, pomembnosti … v mojem zboru. Rekla sem »v mojem«, ker smo alti in glasovi desno enakovredni, ker mi je domače prihajati med srčne ljudi, ker me na vajah pozdravi simpatičen dirigent in pritisne »kepco«, ker si neizsiljeno podelimo objeme ob rojstnem dnevu ali kar tako, ker se je skozi čas razvila ena sama pozitiva, ker te soseda ne dregne pod rebra, ko tonsko zgrešiš, ker je vežbanje disciplinirano, a se ob »glasbenih opazkah« krohota celotna zasedba, ker je družabnost hrana za dušo, ker … še in še.

Zame šteje povezanost, osebno prijateljstvo s pevskimi sošolci ter »priti si naproti« več kot intonančna točnost, več kot absolutna zagrizenost, več kot stroga zadrgnjenost, več kot solo točka. Biti članica Mysteriuma je zame privilegij. Kajti sprejeli so me po drugi avdiciji, ko se je zamenjal dirigent. Hvaležna. Uhh, pa sem zraven. Vredno se je bilo ponižati in ponovno poskusiti.

In še? Ko doživiš, da zborovski aparat deluje kolektivno tudi za odrom, ko smo alti in glasovi desno povabljeni k opravilom, se pa počutiš izpolnjenega v poslanstvu Mysterium pevca.

Ko na odru zapoje Mysterium, se čutijo edinstveni občutki brez imena. Hvala, da zmoremo biti to kar smo.

Mojca Kepic, alt


Zborovstvo je način življenja

V naši pregovorno pevski deželi mnoge srečne in ponosne mamice svojim dojenčkom pojejo uspavanke ob zibelki. V lepi pesmi so izražena vsa čustva in ljubezen in mlado bitje se prvič sreča z melodijo materinega jezika, ki ga bo zaznamovala za celo življenje.

Mnoge od nas petje res spremlja že od otroštva, nekateri pa so svojo pevsko pot začeli v tem društvu, vsem pa nam je skupno, da zborovstvo postane način življenja.

Študijske, družinske in službene obveznosti odložimo ob nepreštetih urah vaj in koncertov. Posamezni glasovi in različni značaji se uskladijo, da zvenijo kot eden in ko nastaja komunikacija med ljudmi se oblikuje čut solidarnosti.

Vsak zbor je poseben in v mojem 49-letnem pevskem udejstvovanju sem hvaležna, da sem pred letom postala članica Mysteriuma, ki ga odlikuje srčnost in povezanost kvalitetnih pevcev in z odličnim zborovodjem lahko posežemo po vsakovrstnem sporedu, nagrada ob izvedbi pa je plemenit občutek, da smo prispevali k skupnosti, da smo jo obogatili in da smo ustvarili vrednost, ki bo pripadla skupnemu spominu in nas bo trajno povezovala.

Čestitke ob jubileju!

Mija Aleš, sopran


Vse to mi pomeni petje v zboru – tokrat v sliki

Ani Klemenčič, sopran


Uresničene sanje

Sem imela zamišljeno pot: dokončati študij, imeti lepo urejeno družino, biti dobra žena in mama. Po desetih letih sem si končno dovolila imeti tudi en svoj hobi, ampak vedno je bilo prvo amatersko gledališče, do pevskega zbora nikoli nisem prišla. Življenje se je hitro obračalo, želja po zborovskem petju pa je rasla in čakala na uresničitev. Naenkrat se je zgodilo, da so hčere odrasle in je bilo časa več, jaz pa sem že bila na dveh pevskih revijah v Cerkljah, da sem si predstavljala, kam bi rada šla, do kam bi lahko segla, kaj mi je všeč. Mysterium – dobra energija, pozitivni ljudje, »isto misleči«, takoj so me sprejeli, in čeprav na začetku zadržana, sem takoj »padla not«. Ujamemo se v vsem, razen v ideji peti brez not. No, saj popolno ujemanje bi bilo pa že kičasto!

Metoda Šmigoc, alt


Zmorem!

Mysterium ni samo glasba, ni samo petje, niso samo note. Mysterium je občutek, da zmoreš, da si lahko ti, da je vedno nekdo tu, ki te lahko spravi v dobro voljo, te nasmeje ali pa ti da ramo za zjokat se ali varen objem. Mysterium je duša.

Špela Červ, alt


Moja druga družina

Zbor Mysterium je moja druga družina. Toliko pozitivnih ljudi, nasmejanih in pripravljenih prisluhniti bi težko našla kje drugje. Vsak četrtek se veselim petja in druženja.

Urša Vidergar, alt


Darilo, ki kar naprej daje

Bolj ko premišljujem, bolj se zavedam, da je tale naš zbor celota dobrega. Srčni in iskreni ljudje, ki radi pojejo, super vodstvo, ki skrbi, da vse teče, kot je prav in seveda, najboljši vodja – Lovro.

Kako naj se počutim in kaj mi pomeni petje prav našem zboru? Da lahko pojem, mi je v veselje. Da lahko pojem prav v našem zboru Mysterium, pa je vsakič posebej posebno darilo.

Ja in razvadila sem se s tedenskimi darili. Pogrešam vas.

Jana Hude, alt


Dan za polnjenje z energijo

Vse življenje sem vedel, da bom še prepeval v zboru, kar sem opustil v najstniških letih. Zaradi drugih prioritet sem se šalil, da bom začel (spet) peti, ko me kolena ne bodo več držala. Tako me je Abraham pripeljal v Mysterium. Ko sem jih slišal na prvi vaji, sem se počutil nedoraslega. Kurja polt mi je oblila telo ob njihovem petju in prepričan sem bil, da je to zame prevelik zalogaj. A je dirigent Lovro presodil, da ostanem in da se pridružim. Še danes sem hvaležen zboru, da me je sprejel medse in mi dal priložnost. Ko sem se nekaj vaj kasneje sprostil in začutil energijo, ki jo vsak od nas prispeva na svoj način, s svojo barvo in močjo, sem bil prevzet. Tako je še danes.

Pravijo, da smo ljudje socialna bitja in da se izpolnjujemo v odnosu. Dober odnos včasih opišemo kot harmoničen. Zdaj vem, zakaj. Ko se naši glasovi prepletejo v sozvočju, smo v nekem posebnem, povezanem odnosu, ki ga lahko opišejo samo najboljši umetniki. Odnosu, v katerem vsi dajemo in vsi dobivamo. Brez računov, brez dolgov in brez pričakovanj. Prvinsko iskrenem. Jaz sem hvaležen, da ga lahko doživljam. Četrtek je najlepši dan v tednu, zvečer pa najlepši trenutek dneva. Dan za polnjenje z energijo.

Zoran Hajtnik, tenor


Hvaležna za pot k tako čudovitemu zboru

Mojega vsakdanjika si brez petja enostavno ne predstavljam. S petjem lahko poveš celotne zgodbe, deliš občutja, odpotuješ v svoj svet in se prepustiš sanjati. Glasba, petje me spremljata že od malih nog, ko sem se pa pridružila svojemu prvemu, še otroškemu, zboru, pa sem vedela, da bo zborovsko petje velik del mojega življenja. Skupinsko delo, prilagajanje drugemu, povezanost s sopevci ter zborovodjo, petje s skupnim občutkom in končne harmonije ter melodije so nekaj, zaradi česa še vedno obožujem pevske vaje, kljub še tako napornemu urniku.

V zbor Mysterium hodim z velikim veseljem, saj celoten zbor oddaja izredno pozitivno energijo ter se počutiš del zbora že od samega začetka. Spoznala sem fenomenalne osebe, pridobila sem nove prijatelje ter svoj nekaj več, uživam v petju raznolikega programa pod taktirko super zborovodje, uživam v druženju pri pevskih vajah ter sem še vedno navdušena nad samim končnim rezultatom. Skupaj treniramo, vadimo, “švicamo” ter skupaj dajemo košček čarovnije petja med druge. Hvaležna sem, da me je moja pot usmerila k tako čudovitemu zboru.

Anamarija Tomažič, sopran


Prava sprostitev

Mysterium mi predstavlja pravo sprostitev. Zbor diha kot eno. Izbor pesmi je premišljen in mi je všeč. Po še tako napornem dnevu se z veseljem udeležim vaje, saj je dobra volja zagotovljena!

Dominik Zupan, bas