FERNANDO MEJÍAS

Fernando Mejías

Fernando Mejías

Fernando Mejías je v rodni Mendozi (Argentina) študiral glasbeno teorijo, solfeggio in klavir. Že v mendoškem univerzitetnem zboru (Coro universitario de Mendoza) je sodeloval kot pevec in korepetitor. Omenjeni zbor je med drugim leta 2009 dobil Grand Prix Evrope. Vzporedno je Fernando Mejías dve leti vodil Slovenski pevski zbor iz Mendoze, s katerim je gostoval v Sloveniji in jo tudi spoznal.

Leta 1998 se je preselil v Slovenijo, kjer živi in deluje. Svoje izobraževanje je nadaljeval na ljubljanski Akademiji za glasbo na oddelku za dirigiranje pri prof. Marku Letonji in prof. Marku Vatovcu.

Vodil je več slovenskih zborov, med njimi MePZ Pomlad iz Novega mesta, Domžalski komorni zbor ter APZ France Prešeren iz Kranja, s katerimi je dobil več prestižnih nagrad na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. Kot pevec je sodeloval v več vidnih pevskih zborih, med njimi v že prej omenjenem Coru universitariu de Mendoza, Komornem zboru Ave in Komornem zboru Radia Slovenije.

Od leta 2003 je član profesionalnega Zbora Slovenske filharmonije, kjer je tri leta sodeloval tudi kot asistent dirigenta.

Od septembra 2017 vodi ŽPZ Biser, od pomladi 2024 pa tudi Komorni pevski zbor Mysterium.

 

LOVRO FRELIH

lovrofrelih

Lovro Frelih

Lovro Frelih (1988) je zborovodja, korepetitor, pianist in organist. Po maturi iz jazzklavirja se izobražuje na področju zborovodstva.

V letih 2008 do 2013 je vodil APZ Alojzij Mav iz Ljubljane, od jeseni 2013 vodi KMZ Celje, od januarja 2014 ŽPZ Petrol, leta 2015 je vodil KZ Ipavska iz Vipave, leta 2016 je prevzel UPZ Slovenije Emil Adamič, od 2017 naprej pa vodi KPZ Mysterium.

Izobraževal se je doma in v tujini pri priznanih dirigentih: Borutu Smrekarju, Tomažu Faganelu, Steffanu Schreyerju, Georgu Grünu, Garyju Gradnu, Friedru Berniusu idr.

 

MATJAŽ RINK

Matjaž Rink je glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Škofja Loka (klavir) in jo nadaljeval na Orglarski šoli v Ljubljani, kjer se je navdušil za zborovodstvo in dirigiranje.

Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na oddelku za Sakralno glasbo, vzporedno s študijem pa se je učil solopetje.

Udeležil se je vrsto dirigentskih seminarjev, simpozijev in izobraževanj. Bil je aktivni udeleženec Evropskega simpozija za zborovsko glasbo (Ljubljana, 1995) in Svetovnega simpozija za zborovsko glasbo (Sydney, 1996).

Vodil je več zborov, s katerimi je dosegal vidnejše uspehe. Bil je ustanovitelj in dirigent Komornega zbora Makrame.

Sodeluje z zbori, orkestri in solisti doma in na tujem. KPZ Mysterium je vodil septembra in oktobra 2017.

 

GREGOR KLANČIČ

Gregor Klančič, zborovodja in organist, je začel glasbeno izobraževanje na Glasbeni šoli Nova Gorica in na Orglarski šoli v Novi Gorici.

Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelku Glasbena pedagogika in Cerkvena glasba. Kot organist je nastopal po Sloveniji in v tujini.

Sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in vidnejšimi slovenskimi zbori. Bil je član profesionalnega Slovenskega komornega zbora, od leta 2004 pa tudi asistent zborovodja.

Vodi zbor Consortium musicum, s katerim je izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov.  Od septembra 2016 je prevzel umetniško vodenje KPZ Mysterium. Skupaj z Boženo Kutnar v Uršulinski cerkvi v Ljubljani organizira koncertni cikel Sakralni abonma. Zaposlen je kot vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana, v ljubljanski stolnici deluje kot organist.

 

URŠKA ŠTAMPE

Urška Štampe je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je soustanovila KPZ Mysterium, ki je za svoje delovanje prejel priznanja doma in v tujini. Udeleževala se je številnih dirigentskih seminarjev pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov.

Urška Štampe

Urška Štampe

Podiplomski študij zborovskega dirigiranja je uspešno zaključila na Univerzi Utah v ZDA, kjer je bila asistentka zboru svetovnega slovesa The University of Utah Singers ter zboroma The University of Utah A Cappella Choir in Women’s Chorus University of Utah. Hkrati je delovala na univerzi kot predavateljica za vzhodnoevropsko zborovsko glasbo ter osnove dirigiranja za dodiplomske študente. Bila je tudi asistentka pri zborovski organizaciji Salt Lake Choral Artist in zanjo pripravila številne večje projekte.

Od leta 2011 je bila umetniški vodja pri več slovenskih vokalnih sestavih, med njimi pri čezmejnem dekliškem pevskem zboru Krasje, Mladinskem pevskem zboru Glasbene Matice Ljubljana, Učiteljskem pevskem zboru Slovenije Emil Adamič in KPZ Mysterium. Kot strokovna spremljevalka sodeluje na slovenskih pevskih revijah, pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je mentorica seminarja Osnove dirigiranja I. in II., zaposlena pa je v Glasbeni šoli Kranj kot profesorica glasbe in zborovodkinja mladinskemu zboru.