KPZ Mysterium na turneji v Črni Gori

Na pobudo Črnogorskega kulturno prosvetnega in športnega društva Morača iz Kranja in Zveze kulturnih društev Kranj ter povabilo Fondacije Sveti Petar Cetinjski so se pevci KPZ Mysterium z dirigentom Lovrom Frelihom ter s prvakinjo ljubljanske opere go. Mileno Morača odpravili na gostovanje v Črno Goro, kjer so izvedli več koncertov in nastopov. Turneja je izvrstno dejanje kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Črno Goro.

Prvi septembrski dan je bil za pevce Komornega pevskega zbora Mysterium iz Kranja še kako pomemben. Tega dne so se odpravili na pot proti Črni Gori, kjer so si v šestih dneh ogledali malodane vso deželo in priredili več koncertov in nastopov.
Odzvali so se na pobudo kranjskega Črnogorskega kulturno prosvetnega in športnega društva Morača in Zveze Kulturnih društev Kranj ter povabilo Fundacije Sveti Petar Cetinjski iz Podgorice.
Nočna pot jih je vodila preko Hrvaške in Bosne, zjutraj pa so prešli mejo s Črno Goro. Lepote te države so začeli spoznavati kar hitro. Ustavili so se pri Črnem jezeru v občuni Žabljak, ki se nahaja v nacionalnem parku Durmitor.
Utrujeni, a vzhičeni in polni pričakovanja so se namestili v hotelu Gold v mestu Pljevlja. kjer se jim je pridružila prvakinja ljubljanske opere ga. Milena Morača. Ogledali so si mesto in muzej. V domu kulture so izvedli prvi koncert, ki je navduši poslušalce. KPZ Mysterium je pod vodstvom dirigenta Lovra Frelih na željo organizatorjev pripravil celovečerni koncert sakralne glasbe, ki je zajemal izbor črnsko duhovnih in slovenskih skladb ter uglasbljeno liturgično besedilo z naslovom A Little Jazz Mass izpod peresa skladatelja Boba Chilcotta. Operna solistka Milena Morača je zapela nekaj arij iz znanih oper.
Po prespani noči so se pevci odpeljali proti Podgorici. Na poti so bili deležni prelepih razgledov. Ustavili so se ob prekrasnem kanjonu reke Tare, kjer se turisti lahko naužijejo adrenalinskih športov, kot sta rafting in spust po jeklenici. Pot so nadaljevali po slikoviti pokrajini ob kanjonu reke Morača. Cesta je zelo vijugasta in ima kar 33 tunelov. Postanek so naredili pri samostanu Morača v Kolašinu. V cerkvi je izzvenela lepa slovenska pesem, ki jo je s svojim sopranom popestrila tudi ga. Morača.
V Podgorici so potnike že pričakovali v hotelu Filia, potem pa jih je lokalna vodička pospremila do arheološkega najdišča Duklja (Duclea), ki izvira iz rimske dobe. Prostranost ostankov iz preteklosti je pevce navdušila; potegnili so smernice z našim domačim mestom Kranjem, kjer je prav tako moč najti vilo rustiko iz tistih časov. Črna Gora je s Slovenijo povezana tudi preko mostu Millenium, ki ga je skonstruiral arhitekt Marjan Pipenbaher, podprt s slovenskimi donacijami pa je bil odprt leta 2005. Ustavili so se pri spomeniku Franceta Prešerna, ki so ga zgradili po navodilih slovenskega arhitekta Roka Žnidaršiča in odkrili leta 2018; stoji od stavbi črnogorske radiotelevizije. Podgorica se je tako oddolžila za postavitev kipa Petra II. Petrovića Njegoša v Ljubljani leta 2014.
V Podgorici so imeli udeleženci odmeven koncert v Glasbenem centru Črne Gore. Poleg poslušalcev se je koncerta udeležila tudi javna črnogorska televizija, ki je za nacionalni dnevnik posnela reportažo. Veselje po prekrasnem koncertu se je iskrilo iz oči pevcev in poslušalcev.
Naslednjega dne jih je pot vodila do Skadarskega jezera, kamor se izliva reka Morača. Ogledali so si to naravno lepoto in nadaljevali pot do morja in Sv. Štefana. Ob obzidju so priredili krajši nastop in navdušili kopalce in mimoidoče. Nastanili so se v hoteli Splendid v Bečićih, kjer so lahko okusili slanost črnogorskega morja. V hotelu so imeli tudi koncert.
Z novim jutrom so se odpravili novim dogodivščinam naproti. Slikovito mesto Cetinje slovi po svoji nedavni zgodovini, kjer je vladal vladika in pesnik Petar II. Petrović Njegoš. Državo je vodil od svojega 17. leta pa do svoje prezgodnje smrti leta 1851, ko je bil star 38 let. Poleg vladanja je pesnil, njegova najbolj znana pesnitev pa je Gorski venec; v slovenščino jo je leta 1907 prevedel Rajko Perušek. Pevci so si ogledali Njegošev muzej, ki je lociran v njegovi Biljardnici. Ime je dobila po biljardni mizi, ki so jo za svojega vladiko možakarji leta1838 iz Kotorja peš prinesli do Cetinjev.
Naslednja postaja je bila v Njegoših, kjer stoji Njegoševa rojstna hiša. Po domačem kosilu, podprtem s tradicionalno črnogorsko pripovedno glasbo ob spremljavi na gosli, so se udeleženci turneje zahvalili vsem organizatorjem, potem pa so pot nadaljevali do simbola in ponosa Črne Gore, veličastnega mavzoleja na Lovćenu, odprtem leta 1974, postavljenega pesniku in vladiki Petru II. Petroviću Njegošu. Mavzolej se vzpenja na 1749 metrov visoki gori nad Boko Kotorsko. Od vznožja do kapele vodi tunel s 480 stopnicami. Začenja se z atrijem, oblečenim v temno zeleni marmor; v sredini se nahaja studenec, pred vhodom v kapelo pa stojita dva kipa črnogorskih žena (njegove matere in sestre). Na oboku kapele se razprostira mozaik s 200.000 pozlačenimi ploščicami. Njegoševa kamnita figura je delo kiparja Ivana Meštrovića, tehta 28 ton in je visoka 3,74 m. Po stopnicah navzdol pod kipom so v grobnici shranjeni pesnikovi posmrtni ostanki. Iz kapele vodi stezica k razgledni točki, kjer se v jasnem vremenu lahko občuduje celo oddaljeno Skadarsko jezero. Pevci so tudi na tej nadmorski višini, kjer se čas ustavi, prevzeti od naravnih lepot v zahajajočem soncu zapeli nekaj slovenskih pesmi.
Pot so nadaljevani nazaj do Bečićev, kjer so se poslovili od sopranistke Milene Morača, potem pa so se odpeljali do Tivata, kjer so s trajektom prečili morsko ožino. Nastanili so se v hotelu v Herceg Novem.
Zadnji dan turneje so si ogledali mesto Herceg Novi; delegacija je doživela topel sprejem pri podžupanu mesta. Herceg Novi je namreč pobrateno mesto z našim Kranjem, zato so si še posebej želeli ogledati to črnogorsko obmorsko mesto. Po sprejemu so pevci odšli na ogled mesta, povzpeli so se na trdnjavo Forte Mare, od koder se ponuja čudovit razgled na morje in hercegnovski zaliv. Za mimoidoče so na Glavnem trgu priredili promenadni koncert slovenskih ljudskih in umetnih skladb, potem pa je bil že čas za odhod proti domu. Izbrali so pot po jadranski magistrali, ki ponuja prelepe razglede na morje in kraje ob njem. Pred njihovimi očmi se je razprostrla delta reke Neretve, ki gojiteljem mandarin ponuja odlične naravne pogoje za rast tega sadja.
Ustavili so se v mestu Ston, si ogledali to srednjeveško mestece in izkoristili njihov festival soli za svoj nastop.
Pot so nadaljevali preko novega Pelješkega mostu, kasneje večjih postankov niso več imeli.
Utrujeni in polni vtisov so se ponoči pripeljali v Kranj.

Turneja in koncerti so ustvarili prekrasne spomine na Črno Goro in prijazne organizatorje, ki se jim pevci skupaj z dirigentom Lovrom Frelihom iskreno zahvaljujejo.

Kulturno sodelovanje s Črno Goro je nastalo na pobudo Črnogorskega kulturno prosvetnega in športnega društva Morača Kranj in njegovega predsednika Čeda Đukanoviča ter Zveze kulturnih društev Kranj in predsednice Mije Aleš.

Turnejo in koncerte so omogočili: Fondacija Sveti Petar Cetinjski iz Podgorice, Zveza kulturnih društev Kranj, Mestna občina Kranj, Lovćen osiguranje AD Podgorica, Nova Ljubljanska banka d. d., Gorenjska banka d. d. Kranj, Žito d. o. o. PE Gorenjka, Elbi d. o. o. Kranj, Tahografi Cuderman d. o. o. Kranj, Logar Trade d. o. o. Šenčur, Ržišnik Perc d. o. o., Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj, JGZ Brdo, Zavod za turizem Kranj, JZ Turizem Bled, Izdelki Nadin, ARC-Kranj, d. o. o., Moj izziv d. o. o., Slovenska turistična organizacija, A1 Slovenija d. d. ter lokalni organizatorji: Centar za kulturu Pljevlja, Muzički centar Crne Gore, Podgorica, Hotel Splendid Bečići, občinske uprave mest gostiteljev in lastniki hotelov.

KPZ Mysterium Kranj se iskreno zahvaljuje vsem in vsakomur posebej!

Ostali so prekrasni spomini na turnejo po Črni Gori! Hvaležni so za vse čudovite trenutke na njihovi poti, hvaležni vsem, ki so jim omogočili turnejo, hvaležni soustvarjalki koncertov – operni solistki sopranistki ge. Mileni Morača. Nova prijateljstva grejejo njihova srca!

Koncerti:

  • petek, 2. september, ob 20. uri – koncert v Pljevlji, Centar za kulturu Pljevlja, Črna Gora,
  • sobota, 3. september, ob 20. uri – koncert v Podgorici, Muzički Centar Crne Gore, Podgorica, Črna Gora,
  • nedelja, 4. september, ob 20. uri – koncert v Hotelu Splendid Bečići, Budva, Črna Gora,
  • torek, 6. september 2022 – promenadni koncert na Glavnem trgu v Herceg Novem.

Nastopi:

  • sobota, 3. september, krajši nastop v samostanu Morača v Kolašinu,
  • nedelja, 4. september, krajši nastop pri spomeniku Franceta Prešerna v Podgorici, Črna Gora,
  • nedelja, 4. september, krajši nastop na obzidju pred Sv. Štefanom, Budva, Črna Gora,
  • ponedeljek, 5. september, krajši nastop pri kipu Petra II. Petroviča Njegoša ter na razgledni točki na Lovćenu, Črna Gora,
  • ponedeljek, 5. september, krajši nastop v starem delu mesta Kotor, Črna Gora,
  • torek, 6. september, krajši nastop v mestu Ston, Pelješac, Hrvaška.