KPZ Mysterium na festivalu Europa Cantat

Festival Europa Cantat, ki je nastal na pobudo francoskih in nemških zborovodij, ki so se skupaj vojskovali v 2. svetovni vojni in želeli narediti konec vojni vihri, so prvič organizirali leta 1961 v mestu Passau v Nemčiji. Glavni namen festivala je kulturna izmenjava in sodelovanje različnih narodov v povezovanju z glasbo. Festival organizirajo vsaka tri leta. Pred tremi leti je bil gostitelj festivala Europa Cantat mesto Talin (Estonija), letos pa dogodek gosti naše glavno mesto Ljubljana. Glavni organizator je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Predvideni so bili številni ateljeji, na katerih bi sodelovali različni zbori s celega sveta; pričakovali so kar 5.000 udeležencev. Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja se je prijavil na celotedenski atelje, in sicer na izbrani atelje z naslovom Maša v c-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta. Žal je zaradi situacije s Covid-19 precej dogodkov odpadlo, tudi vsi ateljeji.

Kljub omejitvam pa je bilo precej dogodkov izpeljanih; izjemna je bila otvoritvena slovesnost v Cankarjevem domu. Odmeven je bil tudi koncert Zapojmo Sloveniji (Sing to Slovenia), na katerem je sodeloval tudi Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja. V nedeljo, 18. julija, so med osmimi slovenskimi zbori nastopili s samimi slovenskimi skladbami. Predstavili so skladbe iz repertoarja gorenjskih in slovenskih ljudskih ter eno umetno skladbo, ki je letošnja noviteta z naslovom Na glavo, ki kar najbolje ponazarja situacijo, v kateri smo se zaradi pandemije znašli. Po odpetem koncertu so se zbori združili na »Open singingu« (skupnem petju) v petju skupnih skladb. Kljub zapovedanim maskam, ki so jih vsi pevci morali nositi, so iz oči žareli srečni pogledi. Pevci vseh zasedb so se zlili v en velik zbor, pobarvali svoje glasove in z velikim entuziazmom zapeli nekaj priljubljenih znanih skladb, zazvenele pa so se tudi popolnoma nove skladbe.

Nastopiti na prireditvi, kot je Europa Cantat, pomeni veliko doživetje, počaščenost in veselje ob druženju z drugimi pevskimi zasedbami in dirigenti.