Jesenski preplet v Radovljici

V četrtek, 26. 11. 2015, sta se v Radovljiški graščini na koncertu z naslovom Jesenski preplet prepletali dve zasedbi: KPZ Mysterium pod vodstvom Urške Štampe ter Gorenjski oktet pod vodstvom Andreja Ropasa.

KPZ Mysterium

KPZ Mysterium

KPZ Mysterium je pripravil venček slovenskih skladb, ki je obsegal bolj in manj žgečkljive in šegave istrske pesmi iz cikla Alda Kumarja z naslovom Pesmi od ljubezni in kafeta. Predstavili smo se tudi s ciklom Tri istrske prav tako avtorja Alda Kumarja, ki ga sestavljajo Ki će moju travu kosit, Vilota ter Dajte, dajte. V drugem delu so se predstavili s ciklom skladatelja Pavla Merkuja z naslovom Cmurek, ki obsega skladbi Srčna ura ter Pojdem. Za konec pa je zbor postregel s topotajočim in udarnim Jaz bi rad cigajnar bil mlade skladateljice Tadeje Vulc. Gorenjski oktet je prav tako pripravil pester izbor sakralnih in slovenskih pesmi. Koncert pa smo ob bučnem aplavzu navdušene publike zaključili združeni vsi pevci s skupno pesmijo Dajte, dajte.

KPZ Mysterium

KPZ Mysterium

Zasedba Gorenjski oktet, ki jo vodi umetniški vodja Andrej Ropas, pod tem imenom deluje od aprila 2014. Pred tem so pet let delovali kot Kranjski oktet. Njihov glas seže po Sloveniji vse do Črne Gore in Češke, kjer se udeležujejo regijskih revij pevskih zborov, festivalov ter tekmovanj. Z veseljem sodelujejo tudi z različnimi pevskimi zbori in raznimi vokalnimi skupinami. V času njihovega delovanja so izdali zgoščenko z božičnimi pesmimi, v nastajanju pa je druga zgoščenka, ki jo vsi že nestrpno pričakujemo.

Gorenjski oktet

Gorenjski oktet

Pri organizaciji koncerta nam je pomagala gospa Tatjana Kržišnik iz Območne izpostave Radovljica Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Iskrena hvala!

Jerneja