Voščila

Draga Urška in pevci KPZ Mysterim Kranj!

Čestitke ob vaši deseti obletnici! Tak jubilej je pomembna prelomnica vsake organizacije in lahko ste ponosni nase! Na Slovenijo me vežejo mnogi prijetni spomini, najprej kot člana žirije in vodje delavnic na tekmovanju v Mariboru, nato dirigenta z lastnim zborom na gostovanju ter nazadnje kot gosta vašega zbora na masterclass in ostalih delavnicah. Prav ob vsakem našem srečanju opažam, kako zelo napredujete. Merilo pa ni le eno. Tu so vaš izjemen trud, odlični koncerti, kakovostne izvedbe vaših tekmovalnih pesmi in sedaj vaša prva zgoščenka. Možnosti so neskončne, izkušnje pa bodo na vaši poti v odličnost iz dneva v dan lepše.

Vse dobro v naslednjem desetletju in na naše naslednje snidenje!

S spoštovanjem,

Dr. Brady R. Allred, umetniški vodja zborovskih in vokalnih umetnikov Salt Lake Cityja


Dragi prijatelji,

pred dvemi leti smo v organizaciji ChorAlp Briançon iskali zbor, ki bi sodeloval na našem poletnem festivalu. Ga. Mihela Jagodic, s katero sodelujeva v upravnem odboru evropskega zborovskega združenja Europa Cantat, mi je priporočila Komorni pevski zbor Mysterium.

Zaradi njihove udeležbe smo vsi doživeli številne srečne trenutke. Ne le njihove izjemne glasovne sposobnosti, temveč tudi prijateljske vezi, ki so se takoj spletle med nami – to je za festival ChorAlp Briançon še posebej pomembno – so v vseh nas pustile trajen pečat. Skupaj smo preživeli prečudovit teden v objemu naših gora in ob odhodu slovenskega avtobusa dan po zaključnem koncertu so nas vse preplavila čustva ganjenosti. Seveda smo si izrekli želje, da se ponovno srečamo. Danes je ta želja še močnejša: pridite prihodnje leto znova v Briançon, z velikim veseljem vas bomo znova sprejeli medse.

Prenesite, prosim, moje tople pozdrave celotnemu zboru, z željo, da bi naš ‘na svidenje’ postal ‘na svidenje prihodnje leto’.

Thierry Thiébaut, predsednik festivala ChorAlp Briançon


Vivat, crescat, floreat Mysterium ad multos annos!

Današnji čas nam ne prizanaša in nam ne dopušča veliko razmišljati o preteklosti. Le redko se ozremo na našo prehojeno pot, vse prevečkrat smo pretirano zazrti v prihodnost in zavezani k hitenju, življenje pa nam nalaga nove skrbi in obveznosti. A prav je, da se ob pomembnih mejnikih včasih čas ustavi in pogledamo nazaj v preteklost. 10 let Komornega zbora Mysterium. V teh letih si zbor z Urško deli neverjetno veliko zavidljivih spominov.

V času polnem hektike je občudovanja vredno, da so pevci svoj dragoceni čas pripravljeni žrtvovati za tovrstno ljubiteljsko dejavnost. V teh letih jih je povezala glasba – še več – glasba jih je povezala v skupino dobrih prijateljev. Kjer so prijatelji, tam je tudi bogastvo. Prava redkost zborovskih pevcev v dandanašnjem času je vztrajanje na enem mestu, v enem zboru. Mysterium pa je sestavljen iz zanesenjakov, posameznikov, ljubiteljev petja, ki svoj čas in trud hvaležno vlagajo v skupni cilj, da na koncertnem odru odpojejo kar se da najbolje in sporočilnost skladb na visoki izvedbeni ravni podajo tudi poslušalstvu. In za to se jim ni odveč voziti iz Postojne, Kamnika in ostalih krajev v Sloveniji. Tudi sam sem imel pred leti za en dan priložnost pobližje spoznati delovanje tega zbora. Zbor je bil takrat v pričetku svoje poti, a že takrat sem vedel, da se bo razvijal in pomembno sooblikoval slovenski zborovski oder. Nisem se zmotil.

Programi, ki jih pevci z Urško postavljajo na oder, so konceptualno zaokroženi in na slovenske koncertne odre prinašajo programsko svežino. Tudi uspehi na tekmovanjih niso izvzeti, vendar zboru vsekakor ne predstavljajo bistva njihovega delovanja. Preko organizacije Poletnih delavnic že peto leto skrbijo za izobraževanje pevcev in zborovodij in pomembno in na edinstven način dopolnjujejo izobraževanje na zborovskem področju. Tu glasba ni ocenjena, točkovana. Tega imamo dovolj na vsakem koraku na vseh področjih in v vsakem obdobju našega življenja. Tu ostaja na prvem mestu prvobit petja.

Dragi pevci, Urška. Naj bo vaša volja še naprej tako močna, naj bo vaša požrtvovalnost še naprej tako trdna. To nam vsem vliva upanje, da se bo zborovsko petje v Sloveniji ohranilo na visokem nivoju in bo slovenska pesem še naprej živela in se razširjala med ljudi.

Dovolite mi, da si za končno misel sposodim besede, ki se, čeprav prihajajo iz povsem drugega žanra, odlično podajo tudi na zborovsko področje.

EDINA STVAR, BOLJŠA OD PETJA, JE ŠE VEČ PETJA. (Ella Fitzgerald)

Veliko prijetnih glasbenih srečanj in uspehov še naprej.

Sebastjan Vrhovnik


Dziękuję bardzo, droga Olga!

Prijateljevanje, s takrat še gdč. Olgo Križnar sega v čas, ko sem bil še tajnik Društva slovensko – poljskega prijateljstva od 1996 do 2003 in je njena mama Krystyna Križnar bila naša članica.

Dziękuję bardzo, droga Olga.

Povezava z zavodom je tudi g. Gašper Jereb, slovenski skladatelj, katerega skladba je bila izbrana za obvezen program na tekmovanju Chopinov zlati prstan 2010.

Zavod je ponosen član IFCS (international Federation of Chopin Societies), katerega generalni sekretar je prof. dr. Theodor Kanitzer s sedežem na Dunaju.

 IRS   Intenational Musoc Council

Leta 2013 smo gostili vodstvo IFCS-ja v Radovljici na letnem srečanju. Na zaključni koncert smo takrat povabili KPZ Mysterium Kranj. Prof. dr. Theodor Kanitzer je bil navdušen nad izvajanjem tako, da je zbor povabil naslednje leto v Kartuzijo Gaming na Festival Chopin, ki je vsako leto v avgustu in kjer nastopajo svetovno znani in priznani glasbeniki.

Prof. dr. Kanitzer

Prof. dr. Kanitzer

P.S.: Tukaj lahko povem anekdoto. Prof. dr. Kanitzer me je po koncertu vprašal ali je KPZ Mysterium Kranj profesionalni zbor. Seveda sem odgovoril da ne, da pojejo z ljubeznijo do petja in da v Sloveniji obstaja še veliko veliko podobnih ansamblov. Gospod kar ni mogel verjeti, da smo tako bogati.

Z leve: Francka Šenk, Gašper Jereb in Urška Štampe, v ozadju KPZ Mysterium.

Z leve: Francka Šenk, Gašper Jereb in Urška Štampe, v ozadju KPZ Mysterium.

KPZ Mysterium Kranj je zavod razveselil še s dvema koncertoma v Baročni dvorani Radovljiške graščine in v cerkvi sv. Martina na Bledu in seveda si lahko samo želimo nadaljevanja tradicije.

Janez Rozman, predsednik

ZAVOD CHOPINOV ZLATI PRSTAN

Linhartov trg 1, 4240 Radovljica

Radovljica, 28.8.2015