Obvestila

Sončni vzhod v Adergasu

Sredi aprila pripravlja kranjski zbor KPZ Mysterium v Adergasu velikonočni koncert z naslovom Sunrise, na katerem bomo skupaj s še tremi zbori iz Ljubljane in Celja ter komornim godalnim orkestrom pod vodstvom Lovra Freliha izvedli sodobna in edinstvena glasbena dela mladega norveškega skladatelja Ola Gjeila.

Program velikonočnega koncerta Sunrise je sakralno obarvan. Osnovni element je njegova skladba za zbor in godalni orkester Sunrise mass, poleg te pa so v program vpletli še štiri njegove a capella skladbe, prav tako sakralnega značaja. S tem sprva na videz nepovezan program povezujejo v izvajalsko celoto.

Pri obsežnem projektu sodelujejo poleg kranjskega Komornega pevskega zbora Mysterium še Komorni moški zbor Celje, Ženski pevski zbor Petrol iz Ljubljane in Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič iz Ljubljane ter komorni godalni orkester Mladi ljubljanski solisti.

Za obsežen pevsko inštrumentalni projekt pod dirigentskim vodstvom zborovodje Lovra Freliha smo se pevci štirih zborov iz Kranja, Celja in Ljubljane ter mladi instrumentalisti zbrali že v začetku letošnjega leta. Prve priprave smo pevci imeli v Murski Soboti, potem pa so se vaje nadaljevale na različnih lokacijah – tudi v Kranju.

Nastopajoči verjamemo, da bomo s tem projektom pomagali dvigniti pomen zborovskega petja na višjo raven. V povezovanju v zborovski kulturi vidimo priložnost, da se bo zborovski svet začel bolj povezovati med seboj. Različne zborovske izkušnje prispevajo k razvoju posameznega zbora. Ne le petje in izvedba projekta, na ta način se oblikujejo tudi pevčeva glasbeno-estetsko občutljivost, kulturna zavest, izražanje, domišljija, ustvarjalnost, iniciativnost, strpnost.

Tako obsežni projekti so v našem prostoru redki, saj zahtevajo veliko organizacije, priprav in logistike, a kljub temu zaželeni, ker ne povezujejo zgolj izvajalcev, pač pa tudi poslušalce iz različnih kulturnih okolij. S slednjim smo se v kranjskem zboru Mysteruim že večkrat srečali, tako doma kot v tujini. Večkrat smo že sodelovali z različnimi zasedbami doma, nazadnje pa smo se kot demonstracijski zbor udeležili obsežnega projekta v lanskem poletju – zborovskega festivala Choralp Briançon v Franciji.

Peti v taki zasedbi je veličastno, zato pevci ponosno vabimo na poslušanje svoje izvedbe. Izvedli bomo štiri koncerte – v Polzeli, Celju, Ljubljani ter Velesovem.

Prav posebej pevci KPZ Mysterium vabimo v župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja v Velesovem. Koncert bo v nedeljo, 15. aprila, ob 19. uri.